ربات های صنعتی جوشکاری براساس قابلیت ها و مشخصات فیزیکی آن ها از یکدیگر تفکیک می شوند. پس از لحاظ کیفی هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارند. زیرا تمام ربات های موجود در نیرونوین ساخت شرکت یاسکاوا | Yaskawa در کشور ژاپن می باشند.
نحوه انتخاب ربات جوشکاری
فاکتور اول بر اساس عملکر آنها. ربات ها با توجه به نوع جوشکاری ای که انجام می دهند به چند دسته مختلف تقسیم می شوند.این نکته به این معنی است که ربات قرار است چه نوع فلزی را جوشکاری کند. دو شیوه پر استفاده جوشکاری در ایران، جوشکاری MIGMAG و TIG می باشد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
فاکتور دوم در انتخاب یک ربات مناسب مشخصه های فیزیکی آن است (در این پست به مشخصات فیزیکی آنها به طور کامل اشاره کردیم). یعنی قرار است که ربات شما در چه محیطی کار کند؟ چه وزنی را قرار است تحمل کند؟ و طول بازوی آن چقدر باید باشد.

جوش قوس الکتریک | Arc welding
در این باره که جوش قوس الکتریک یا Arc welding چیست در مقاله دیگری بحث خواهیم کرد. اما مزایای استفاده از آن در رباتیک را به شکل تیتر وار خدمت شما ارائه خواهیم کرد.
- جوشکاری با دقت بالا: در برخی مواقع همچون جوشکاری باک خودرو لازم است که فرایند به صورت منظم انجام شود. به جرات می توان گفت که بدون کمک ربات چنین جوشکاری ای ممکن نیست.
- پیشگیری از خطرات جانی: همانطور که می دانید گازهای ناشی از جوشکاری و یا حرارت بالا حین جوشکاری منجر به خطر افتادن سلامت کارکنان می شود. با استفاده از ربات می توانید سلامت سرمایه های انسان خود را تضمین کنید.
- افزایش راندمان تولید: یکی از مهم ترین فاکتور های یک واحد تولیدی افزایش راندمان است. با رباتیک کردن خط تولید خود بهره وری خود را نیز افزایش دهید.

دستگاه های جوش ربات
همانطور که اشاره شد جوش قوس الکتریک رایج ترین شیوه در جوشکاری فلزات است. که برای انجام آن نیاز به دستگاه های جوشکاری یا Power source می باشد.
دستگاه های جوش موجود در نیرونوین که توصیه شده Motoman هست، شامل برند های Miller ,Kemppi, Lincoln Electric ,Fronius و SKS می باشد.
انواع جوشکاری رباتیک
همانطور که گفته شد دو شیوه جوشکاری MIGMAG یا جوشکاری co2 و TIG یا آرگون در ایران بسیار رایج هستند. رباتی که قرار است عملیات را انجام دهد تغییری نمی کند. اما با توجه به نوعی جوشکاری ای که قرار است انجام شود دستگاه و لوازم جانبی ربات نیز تغییر می کنید.در ادامه راجع به انواع شیوه جوش و ویژگی های هر کدام بحث خواهیم کرد.
ربات جوشکاری co2
در جوشکاری MIG یا co2 از یک کپسول گاز محافظ استفاده می شود. این شیوه ساده ترین روش در اتصال فلزات است. لوازمی که می بایست در کنار ربات اصلی استفاده شوند شامل یک کپسول گاز co2، دستگاه جوش، تورچ | Torch و سیم جوش co2 می باشد.
کاربرد این نوع از جوشکاری برای مواردی است که می بایست عملیات به صورت مداوم انجام شود. مانند مثال جوشکاری باک سوخت خودرو که پیشتر اشاره شد. در این حالت حتما لازم است که فرایند اتصال تداوم داشته باشد.
اگر این نوع از جوشکاری توسط انسان انجام شود عملا مدوامت نخواهد داشت. ربات قادر است که بدون ایجاد وقفه و به صورت منظم عملیات پیش ببرد. حتی ثانیه ای برای تعوض سیم جوشکاری نیست اتلاف نخواهد شد.
مورد دوم استفاده از جوشکاری co2 برای اتصال فلزات ضخیم است. در این شیوه با ذوب شدن یک سیم جوشکاری دو سطح فلزی به یکدیگر متصل می شوند.
ربات جوشکاری آرگون
شیوه جوشکاری TIG یا آرگون توسط دستگاه مولد برق AC یا DC و گاهی اوقات ترکیبی از هر دوحالت انجام می شود. به منظور جوشکاری به این شیوه نیاز به تورچ مخصوص آرگون، کپسول گاز آرگون و تنگستن دارید.
این حالت برای مواردی استفاده می شود که نیاز است جوش نقطه ای انجام شود. یعنی برخلاف حالت قبل که نیاز به تداوم در جوشکاری بود ، در این حالت تدوام اهمیت چندانی ندارد.
دومین دلیل استفاده از جوشکاری آرگون برای اتصال فلزات نازک تر است. و از سوی دیگر قادر است که هر نوع فلزی را به یکدیگر متصل کند که در co2 این امکان وجود ندارد.
با توجه به سرطان زا بود دود تولید شده از تنگستن علت استفاده از روبات در این شیوه کاملا مشخص است. می توان گفت که عملا این شیوه در دنیا منسوخ شده است. اما متاسفانه در کشور ما بسیار کاربردی و رایج است.
جوشکاری آلومینیوم
در جوشکاری آلومینیوم از شیوه جوشکاری قوس الکتریک استفاده می گردد. پیشتر در رابطه با انواع شیوه های جوشکاری بحث کردیم. در برخی آلیاژ های آلومینیوم ضروری است که جوش قوس الکتریک با استفاده از گاز محافظ انجام گردد. این دو شیوه از جوشکاری را با عنوان جوش MIG و TIG می شناسیم.
ربات جوشکاری باک آلومینیوم
همانطور که عنوان شد جوشکاری آلومینیوم با استفاده از گاز محافظ انجام می شود که برای سلامت انسان بسیار مضر است. البته این تنها دلیل استفاده از ربات برای جوشکاری نیست.
با توجه به اینکه در این شیوه جوشکاری حرارت بالایی ایجاد می شود ورق های آلومینیوم به علت ضخامت پایین شان دچار دفرمگی ( مانند چین خوردگی) می شوند که در باک خودرو ها این مورد به هیچ عنوان قابل قبول نیست.
نکته دیگر در مورد جوشکاری باک آلومینیوم این است که می بایست جوشکاری توالی داشته باشد و بدون وقفه انجام گردد که این عمل تنها توسط ربات قابل انجام است. همچنین کیفیت جوشکاری انجام شده در باک آلومینیوم توسط ربات بسیار بالاتر از کیفیت انجام شده توسط انسان است.

بی نهایت از خدمات و پشتیبانی تون سپاسگذارم
با سلام
بی نهایت سپاسگذار بابت اطلاعات خوب و جامع
این سایت نشان از معمار قدرتمند شرکت دارد