استاندارد رنگ کابل شبکه

یکی از کابل های پر استفاده در اتوماسیون صنعتی کابل شبکه است.از کابل شبکه LAN در اتوماسیون برای ارتباط بین تجهیزات با یکدیگر و یا ارتباط بین تجهیزاتی مانند، PLC,HMI، اینورتر و… با کامپیوترهای صنعتی استفاده می گردد. اما نکته مهم در این باره دانستن استاندارد رنگ بندی کابل شبکه است. در ادامه قصد داریم تا شما را با شیوه های رایج و استاندارد، و همچنین ضرورت استفاده از این اصول رنگبندی در کابلهای شبکه آشنا کنیم.

مقدمه

مهم ترین فاکتور در سوکت های شبکه تبعیت از ترتیب رنگبندی استاندارد می باشد.در صورتی که این ترتیب در رنگ بندی رعایت نشود امکان دارد تا ارتباط شما برقرار نشود و یا شاید ارتباط تان غیر پایدار باشد.عده ای نیز بر این باورند که تنها کافیست تا از رنگ های یکسان در دوسر کابل استفاده کنند.اما این باور کاملا غلط است. حتی اگر شما در دوسر کابل نیز از رنگبندی یکسانی استفاده کرده باشید، باز هم با مشکل مواجه خواهید شد.

در ادامه این مطلب قصد داریم تا شما را با استانداردهای رنگبندی در کابل های شبکه  CAT۵ و CAT۶ آشنا سازیم.

استاندارد رنگ بندی در کابل شبکه

استانداردهای رنگ بندی کابل شبکه

متخصصین برق و شبکه جهت پرس سوکت کابل شبکه از دو استاندارد کلی پیروی می کنند: T-۵۶۸A و T-۵۶۸B.

استاندارد T-۵۶۸A

استفاده از کابل‌های CAT۵ در اواخر دهه ۱۹۸۰ میلادی و اوایل دهه ۱۹۹۰ بسیار افزایش یافت. با گسترش استفاده ازین کابل های شبکه،متخصصان این حوزه استاندارد T-۵۶۸A را در سال ۱۹۹۵ به عنوان رنگ بندی استاندارد مورد استفاده قرار دادند.ترتیب رنگ در این استاندارد مطابق تصویر زیر میباشد:سفیدسبز، سبز، سفید نارنجی، آبی، سفیدآبی، نارنجی، سفیدقوه‌ای، قهوه‌ای

استاندارد رنگبندی T-۵۶۸B

پس استاندارد T-۵۶۸A در سال ۲۰۰۲، استاندارد T-۵۶۸B به دنبال گسترش استفاده از کابل‌های CAT۶ شکل گرفت و این استاندارد جایگزین سری پیشین خود گردید.البته موارد ذکر شده به این معنا نیست که شما قادر نیستید تا استاندارد T-۵۶۸B را در کابل های CAT۵ استفاده کنید. این استاندارد که تصویر آن را در زیر نیز می توانید ملاحظه کنید، در هر دو نوع کابل CAT 5 و CAT6 قابل استفاده است.ترتیب رنگ بندی در این استاندارد: سفیدنارنجی، نارنجی، سفیدسبز، آبی، سفیدآبی، سبز، سفیدقهوه‌ای، قهوه‌ای می باشد.

نکته ای که باید به آن توجه کنید این است که این سیم بندی ها از راست به چپ بوده و زمانی که قصد دارید رشته سیم ها را داخل سوکت قرار دهید، باید قسمت صاف سوکت رو به بالا باشد و قسمتی که گیره دارد رو به پایین قرار گیرد.

انواع کابل های شبکه

کابل‌های شبکه در دونوع مستقیم (Straight) و یا ضربدری (Crossover) تولید می شوند.انتخاب نوع کابل بستگی به این دارد که بخواهید کابل برای اتصال به سوییچ استفاده کنید و یا برای اتصال دو کامپیوتر به یکدیگر.

کابل شبکه مستقیم (Straight):

در این نوع از کابل‌های شبکه، ابتدا و انتهای کابل با ترتیب رنگ یکسان به سوکت پرس میشوند. ازاین کابل زمانی استفاده می کنیم که قصد داشته باشیم تا یک کامپیوتر را به یکی از تجهیزات شبکه‌ (سوئیچ، روتر، اکسس پوینت یا …) متصل کنیم.(البته این موارد برای کامپیوترهای قدیمی تر بود و در حال حاضر از همان کابل در هر کاربردی می توان استفاده کرد).

ترتیب رنگ می تواند طبق یکی از استانداردهای T-۵۶۸A یا T-۵۶۸B باشد. اما توجه کنید که در هر دو سر کابل می بایست از یک استاندارد یکسان استفاده نماییم.

کابل شبکه ضربدری (Crossover)
از کابل کراس یا ضربدری در مواردی استفاده میکنیم که بخواهیم دو کامپیوتر و یا دو سوییچ را با یکدیگر متصل کنیم(شاید در دنیای امروز چندان مصرفی نداشته باشند). در این کابل رنگ‌های استفاده شده در ابتدا و انتهای کابل باهم تفاوت دارند.نحوه سیم بندی را در تصویر زیر ملاحظه می فرمایید:

اتصال کابل کراس

5/5 (1 نظر)
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *